Satın Alma Sahiplen

Ana­do­lu­muz’da yıl­lar­dır kedi, köpek ha­ne­le­ri­mi­zin ko­ru­yu­cu­su ola­rak vaz­ge­çil­mez­dir. Gah gâye fare gir­me­sin­di eve kedi için, gah gâye ta­vu­ğu, cü­cü­ğü ko­ru­sun­du san­sar­dan, til­ki­den kö­pek­le­ri bes­le­me se­be­bi ola­rak. Bazen de sebep sa­de­ce ni­met­ten, ye­mek­ten arta ka­lan­lar ile Allah’ın ya­rat­tı­ğı­na sahip çık­mak­tı. Bir ara bu has­let­le­ri­mi­zi kay­bet­tik eve barka yak­laş­tır­maz olduk bu gü­ze­lim can­lı­la­rı.
Bu hu­sus­ta da bir öze dönüş oldu ve­la­kin gene dolu dolu yan­lış­lar ile. Son 15 se­ne­dir sek­te­ye uğ­ra­yan bu özel­li­ği­mi­zi ye­ni­den ka­za­nı­yo­ruz diye se­vi­nir­ken işin as­lı­nın fark­lı ol­du­ğu­nu an­la­dım.
Es­ki­den bes­le­di­ği­miz gibi kedi ya da köpek bes­le­mi­yo­ruz artık. Çok özür di­li­yo­rum söz­le­rim lüt­fen yan­lış an­la­şıl­ma­sın, kimin nasıl bir hay­van bes­le­di­ği­ni yar­gı­la­mak ke­sin­lik­le had­di­miz değil. Burda söy­le­mek is­te­di­ği­miz­den si­ya­si bir şey­ler de çı­ka­rıl­ma­sın ancak ay­lar­dır et yi­ye­mi­yo­ruz diye dert­le­nen bi­ri­nin
koyun ala­bi­lecek bir para kar­şı­lı­ğın­da bi­ritjşh cinsi kedi alıp evde ku­ca­ğın­da uyut­ma­sı ya da sırf fo­toğ­raf­lar çekip sos­yal med­ya­da pay­la­şım yap­ma­sı bana akıl işi gel­mi­yor.
Aynı şe­kil­de evin içe­ri­sin­de köpek bes­le­me­yi de sağ­lık­lı bul­mu­yo­rum.
Bir de sözde hay­van hak­la­rı sa­vu­nu­cu­la­rı­mız var bu cüm­le­le­ri­miz­den do­la­yı ka­fa­mı­zı şi­şi­recek ama olsun on­la­ra da söy­le­yecek bir­çok sö­zü­müz var.
Hay­van se­ver­li­ği­ni­zi pets­hop­lar­dan al­dı­ğı­nız pa­ha­lı cins kedi ya da köpek bes­le­ye­rek değil, so­kak­ta aç­lık­tan ölmek üzere olan sa­hip­siz hay­va­nı bes­le­ye­rek ka­nıt­la­ya­bi­lir­si­niz bize.
Ya­zı­mı­zın esas ko­nu­su siz de­ğil­si­niz zaten. Ba­kı­ma muh­taç anne ba­ba­nı­zı yaşlı bakım ev­le­ri­ne terk ede­rek aile bir­li­ği­ni hiçe sayıp ev­len­me­den, çocuk sa­hi­bi ol­ma­dan cins kedi ve kö­pek­le­ri­niz ile yal­nız bir hayat ya­şa­mak olan gâ­ye­ni­zi fark et­ti­ği­miz gün, okul yo­lun­da vahşi kö­pek­le­rin par­ça­la­ya­rak öl­dür­dü­ğü ço­cuk­la­ra ver­di­ği­niz tep­ki­le­ri gör­dü­ğü­müz an biz sizin ne ol­du­ğu­nu­zu çok net bir şe­kil­de an­la­dık. Size söy­le­ne­bi­lecek çok fazla bir şey yok bizim fel­se­fe­miz­de.
Bu haf­ta­ki köşe ya­zı­mız­da üze­rin­de dur­ma­ya ça­lış­tı­ğı­mız baş­lı­ca husus evine ay­lar­dır et ala­ma­dı­ğı­nı iddia eden dar ve orta ge­lir­li aile­le­rin pa­ha­lı cins kedi ve kö­pek­le­ri para kar­şı­lı­ğın­da satın alıp ev­le­rin­de bes­le­me­si.
Kim­se­ye hay­van sev­me­yin ya da bes­le­me­yin de­mi­yo­ruz, so­kak­lar­da­ki hay­van­la­rı im­kan­la­rı­nız öl­çü­sün­de ba­rın­dı­ra­rak hem dün­ya­lık hemde ahi­ret­li­ği­ni­zi gü­ven­ce­ye al­ma­nız daha mâkul olur di­yo­ruz.
Ümit edi­yo­ruz me­sa­jı­mız il­gi­li ki­şi­ler­ce fark edi­lir.
Haf­ta­ya gö­rüş­mek di­le­ğiy­le.
Köşe Ya­za­rı Meh­met SI­ĞIR­CI.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir